LONČARSTVO IN UNIKATNA KERAMIKA

Delovni Dopust

Poletje. Kot vsako leto se v tem času selim  na cerkniški konec. V Gorenje Jezero, obdano s prečudovito naravo. Tu dobim navdih in ideje za svoje izdelke, še vedno vrtim na vretenu in v jeseni te bodo pričakale nove oblike, vzorci ..

DOGAJANJA

SLEDI NAS

Tweeter Facebook

POSLOVANJE

Košarica Splošni pogoji Pravilnik o zasebnosti Mnenja kupcev

© AlterEco 2012. Čuvajmo naravo.

Pogoji (terms and conditions)  |  Kontakt

Domov Izdelki Kontakt Predstavitev
Ročno delo iz Slovenije
Delavnice Obvestila Prodajalna    NOVIČKE
O GLINI
O glini
Nazaj na
“Klik.” ..

.. O glini in ustvarjanju iz gline pripoveduje tudi drobna knjižica Gline, ki jo je    podpisala avtorica Alenka Vidrgar, zato v nadaljevanju povzemamo nekaj    njenih zanimivejših poudarkov na dano temo:


Glino dobimo iz ilovice, ki jo izkopljejo, prečistijo, premeljejo in zapakirajo. Kupimo jo lahko v zavitkih po več kilogramov skupaj. Ne prepušča vode, jo pa vpije, zato je plastična, mehka in jo lahko oblikujemo z rokami.


Glino hranimo v različnih plastičnih posodah, odvisno od kolličine gline. Zelo primerne za shranjevanje so plastične posode s pokrovi, ki ostanejo od zidnih barv. Posodo z glino je potrebno vedno tesno zapreti.


Kadar je posoda odprta, se glina suši, zato jo večkrat poškopite z vodo ali pokrijte z vlažno krpo. Kose gline, ki ostanejo po končanem delu na mizi, poberite in dodajte v posodo. Vednjo jih navlažite. V nekaj dneh se zmehčajo in jih lahko znova uporabite.


Izdelate si lahko tudi glineno kašo, ki jo boste lahko uporabili za lepljenje in spajanje izdelkov. Za izdelavo glinene kaše potrebujete kos gline in malo vode. Z roko toliko časa mečkajte in mešajte glino z vodo, da postane enakomerno gosta kot puding. Glineno kašo nanašamo na izdelke s čopičem.


Obstajajo tudi barvne gline, s katerimi krasimo glinene izdelke. Nežgane gline so večinoma sivih odtenkov, po žganju pa postanejo različnih barv. Različne vrste barvnih glin gre zato hraniti v ločenih posodah in jih nanašati vsako s svojim čopičem, da barve ostanejo čiste.


Kadar izdelka ne utegnete dokončati, ga navlažite z vodo in zavijte v polivinilasto vrečko. Tako shranjen izdelek se ne bo izsušil, glina pa bo ostala mehka, zato boste delo lahko nadaljevali tudi čez teden dni.


Ko pa je izdelek vendarle končan, ga na deščici odložimo na polico v senci, kjer se posuši. Izdelkov ne sušimo na soncu! Izdelki se namreč manj krivijo, manj pokajo in razpadajo pri počasnem in enakomernem sušenju, zato jih prekrijte s suho krpo.


Pri sušenju glina izgublja vodo in se krči. Izdelki spremenijo barvo in postanejo svetli.


Z žgajem v keramični peči pri temperaturi od 800 do 900 stopinj Celzija glina spremeni barvo, postane trdna in se ne topi v vodi. Krčenje pri žganju ni več tako izrazito. Pečemo zgolj samo povsem suhe izdelke.


Naj naštejemo še tipično orodje, ki ga v svoji glineni delavnici potrebuje vsak mojster ustvarjanja iz gline: modelirka, zobotrebec, bambusova paličica, zanka za votlenje, nož, lesene letvice, lopatica, valjar, čopiči, nitka za rezanje, kartonasti tulec, kladivo, lesene deščice različnih dimenzij, plastični krožnik, posode za glineno kašo, posode za glino, polivinil za mizo, papirnata brisača, vedro z vodo, razpršilka, časopis, polivinilaste vreče za izdelke, vrvica, krpa in goba.


O tem, kako boste vse našteto lahko s pridom uporabili pri svojem ustvarjalnem delu iz gline, pa bolj podrobno na kakšni skorajšnji učni delavnici, “klik”.


Ponujam glino nemškega proizvajalca FUCHS, ki pod strogim nadzorom skrbi za izjemno kvalitetno glino, katero seveda uporabljam tudi sam. Za prednost ji štejem konstantno odlično kvaliteto in ji lahko zaupam. “Klikni za cene”.

Pakirana po 10 kg. Prevzem v delavnici, Novo Polje XXIII/3a, lahko pa se dogovoriva tudi drugače. Tel.: (041) 578 582

                                          

BELA GLINA: je zelo porozna. Njena najpomembnejša lastnost je, da je zelo fine teksture in izjemno homogena. Sivo bela pred pečenjem, postane po peki popolnoma bela. Med lončarji in kiparji je priljubljena za izdelavo manjših predmetov in kipcev. Zelo je primerna tudi za kasnejšo poslikavo s podglazurami ali glazurami. Pečemo jo na 920-970°C.

RDEČA GLINA (TERAKOTA): po peki postane izdelek rdeče barve, z oranžnim pridihom. Je zelo priporočljiva za majhne predmete, posode za kuhanje ali nakit. Peče se na 920-970° C.

ČRNA GLINA: je temno sive barve pred peko, po peki pa postane temno rjave barve. Pečemo jo na 920-1000°C. Višja je temperatura, temnejši bo končni izdelek. Primerna je za izdelke, ki so le enkrat pečeni. Uporabimo lahko tudi tehniko »zgrafito«. Postopek je tak, da posušen izdelek iz črne gline premažemo z engobo (ponavadi belo) in nato vpraskamo - vrežemo risbo. Tako obdelan predmet žgemo.